Азбучник на авторите


Айвярд, Виктория
Двайсет и пет годишната Виктория предизвика същински фурор с книгата си и това не може да се отрече. Завършила е Южнокалифорнийския университет със специалност сценаристика. А едно от любимите ѝ занимамия е да се опитва да „предскаже“ какво ще се случи в следващия епизод на „Игра на Тронове“.











Ахдие, Рене
Рене Ахдие живее със съпруга си Виктор и кучто им Мушу в Северна Каролина. В свободното си време обича да готви, да танцува салса и да сее хаос в живота на героите си. Най-често пусканата песен на айпода ѝ е The Only Moment We Were Alone.Член е на Дружество на детските писатели и илиюстратори и на Дружество на писатели на фантастика и фентъзи.











Гордер, Юстайн
Юстайн Гордер е роден на 8 август 1952 г. в столицата на Норвегия – Осло. Гордер завършва университета в Осло, където изучава скандинавска литература, теология и философия. Започва да пише след 1974 г., като участва в написването на учебници по философия и богословие. Най-голям успех претърпява романът „Светът на Софи” (1991), който в продължение на три години оглавява списъка на националните бестселъри на Норвегия. Книгата е преведена в 45 страни и донася на автора световно признание.




Маас, Сара
Сара Дж. Маас е родена през 1986 г. в Ню Йорк. Посещава Hamilton College и специализира творческо писане. Започва да пише и публикува първата си книга „Стъкления трон“ във Fiction Press. В момента работи по нова книга на име Catwoman, която се очаква да излезе през 2018 г. Голям фен е на „Дисни“ и професионален блогър.









Нивън, Дженифър
В момента Дженифър живее със съпруга си и трите им котки в Лос Анджелис, но е израснала в Индиана. Обича пуканки, момчета с китара, палми и японска храна. Повече за Дж. Нивън и книгата ѝ може да разберете на сайта на писателката.








Пратчет, Тери
Роден е в селото Форти Грийн през 1948г. и почива през 2015г. Учи във висше техническо училище. Когато е бил на 13, публикуват първия му разказ в списанието на учебното заведение, а две години по-късно в професионално издание. След това напуска училище и се заема с журналистика. Неговият първи роман „Килимените хора“ е публикуван през 1971 година. Първата книга от поредицата „Светът на Диска“ излиза през 1983 година... Казах накратко какво пишеше в уикипедия, но имам чувството, че не съм споменала нищо. Затова ще ви кажа аз какво мисля. Познавам доста хора, за които книгите му са детински. За тях може и така да е, но аз винаги съм успявала да намеря някакъв по-дълбок смисъл в тях (доста често той е на края). Не знам дали защото наистина има такъв, или защото аз искам да е така, но е факт, че го виждам. Не обвинявам никого, че не може да чете книгите му. Просто това явно не е неговия човек. И все пак смятам, че всеки трябва да опита, трябва да даде шанс на Пратчет и света му.




Роулинг, Джоан
Джоан Роулинг е родена на 31 юли 1965 година в Йейт, Глостършър. Има сестра, с две години по-малка от нея – Даяна. Семейството ѝ се премества близо до село Уинтърборн, когато Роулинг е на 4. През декември 1990 г. майка ѝ умира от множествена склероза едва на 45 годишна възраст. От 1991 до края на 1993 г. живее в Португалия и работи като преподавателка по английски език. Сключва брак с португалски журналист, докато живее в Порто и имат една дъщеря – Джесика, но бракът е краткотраен. След това се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра ѝ. Успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че издателство Блумсбъри ще я публикува (1996 г.). Това е началото на световния успех на поредицата. Омъжва се за д-р Нийл Мъри през 2001 г., от който има две деца.




Роуъл, Рейнбоу
Рейнбоу Роуъл е родена на 24 февруари 1973 г. в Омаха, Небраска, САЩ. Като дете чете много и мечтае да бъде библиотекарка. Среща съпруга си в средното училище и се омъжва след завършване на гимназията. Учи журналистика и английски език в Университета на Набраска в Линкълн и завършва с бакалавърска степен. През 2011 г. е издаден първия ѝ роман „Attachments” (Прикачен).Става известна с втория си роман „Елинор & Парк” от 2012 г. Когато не пише, с удоволствие чете комикси и планира пътешествия.







Сафон, Карлос
Карлос Руис Сафон е роден през септември 1964 в Барселона, Испания. От малък мечтае да бъде писател. Следва журналистика, но още през първата година му правят предложение за работа в областта на рекламата. Издига се до творчески директор на голяма агенция. От 1993 г. до 2006 г. живее в Лос Анжелис, където работи като сценарист, след което се връща в Барселона. През 1992 г. решава да се откаже от рекламата и да се посвети на литературата.
Литературната му кариера започва през 1993 г. с публикацията на серията юношески романи „Мъглата” – „Принцът на мъглата“, „Среднощният дворец“, „Септемврийска мъгла“(по-късно обединени в „Трилогия на мъглата“) и „Марина“.
През 2001 г. публикува първия си роман за възрастни – „Сянката на вятъра“.



Хегарти, Шейн

Ирландски журналист и писател, който живее в Скерис, Ирландия, заедно със съпругата и четирите си деца.







Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Честита една годинка!