„Всички наши места“ (enthusiast) от Дженифър Нивън

За книгата: Книгата на Дж. Нивън се превърна в бестселър за месеци. Това е първият ѝ роман за тийнейджъри след 7 книги за възрастни. В бележките след последната глава на книгата се разбира, че историята до голяма степен е лична и е отражение на събития случили се преди известно време в живота на Нивън. По целия свят книгата си спечели милиони почитатели, които чакат едниоименната екранизация, която излиза през 2017 г. На сайта на авторката има плейлист на Вайълет, soundtrack и fan mix.

За автора: В момента Дженифър живее със съпруга си и трите им котки в Лос Анджелис, но е израснала в Индиана. Обича пуканки, момчета с китара, палми и японска храна. Повече за Дж. Нивън и книгата ѝ може да разберете на сайта на писателката.

Ревю: Вайълет Мърки губи сестра си Елинор в автомобилна катастрофа. Потънала в мъка и тъга главната геройня смята, че със смъртта на сестра си е умряла и тя. Единственото, което ѝ пречи да сложи край на живота си, е вината, че родителите ѝ ще загубят и двете си деца за по-малко от година. Но един ден тъжното момиче, което носи очилата с дебели стъкла на Елинор, за да не я изгуби напълно, се качва на училищната камбанария, която е на шест етажа над земята. Там тя среща Теодор Финч. Шантавелкото, както го наричат в училище, е обсебен от мисълта за смъртта. Но всеки ден намира причина, може би не да живее, а да не умре. Финч и Вайълет взаимно си помагат да не скочат от камбанарията, а скоро стават и приятели. След възложен им проект по география двамата се сближават още повече и се влюбват. За да изпълнят задачата си, трябва да обиколят няколко от забележитлностите на Индиана, за да опознаят щата си. Тео и Вайълет разглеждат чудесата, които смятат, че трябва да се видят, независимо дали ще бъдат признати за проекта. На всяко място, където отиват, оставят нещо тяхно и взимат нещо със себе си. Защото не можеш да вземеш, без да дадеш. С времето Ултравайълет, както я нарича Финч, излиза от черупката си. Най-после се престрашава да се качи в кола и отново започва да прави онова, което обича – да пише. А Теодор е Буден вече два месеца. Но идва моментът, в който всичко изглежда наред, а изведнъж се срива. Финч изчезва и никой не знае къде е, а на повечето не им и пука. Само Вайълет разбира, че нещо не е наред. Само тя се опитва да го намери.

Моето мнение: Много бях слушала за книгата и до последния момент мислех, че няма да ми хареса. Не разбирах какво толкова всички намират в някаква тийн книжка. В крайна сметка реших да си я купя и сама да преценя дали ще ми хареса. Неочаквах обаче да се почувствам сякаш са ме зашлевили. Или пък да се разплача. Докато пиша всичко това също ми иде да ревна. Най-добре си купете кърпички и сладолед преди да започнете да четете. И си освободете графика, защото няма да искате да се откъснете от историята и за миг.

Цитати, които са ме впечетлили (или малка част от тях):
Ти стигна до края, Вайълет. До самата граница. Всички си имаме граница и твоята е тук.

Писането е толкова трудно, че писателите преживели ада на земята, няма да бъдат наказвани в отвъдното.

…хората обичат преструвките, Кейт. Предпочитат ги.

Да съжаляваш и да се извиняваш, е загуба на време. Човек трябва да се стреми да живее така, че никога да не му се налага да се извинява. По-лесно е да постъпва правилно от самото начало, за да няма за какво да го прави.

Ти си всички цветове в едно в
пълния им блясък.

Интересни връзки/сайтове:
http://www.jenniferniven.com/ - сайта на Дженифър
http://www.jenniferniven.com/books/allthebrightplaces/ - за „Всички наши места“
http://www.jenniferniven.com/about/ - за Дж. Нивън
Violet's playlist: You Start Here – плейлистът на Вайълет
Finch's Songs That Will Change the World – плейлистът на Финч
All the Bright Places soundtrack – soundtrack към книгата/филма
Finch + Violet Fan Mix – фен микс Вайълет + Финч


Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)