„Даркмут“ (Ciela) от Шейн Хегарти

Даркмут“ от Шейн Хегарти


За книгата: „Даркмут“ стана световен бестселър и побърка хиляди фенове на „Пърси Джаксън“. В Германия поредицата има собствен сайт, където има игри базирани на книгите (там е излезнала цялата поредица), а освен това има и канал в youtube. Първата книга е преведена на повече от 16 езика, а в България е имало търг между няколко издателства за правата над нея, спечелен от Ciela.

За автора: Шейн Хегарти е ирландски журналист и писател, който живее в Скерис, Ирландия, заедно със съпругата и четирите си деца.

Ревю: Фин е най-обикновено дванайсет годишно момче. Е, като изключим факта, че трябва да защити града си и да спаси родителите си. Но колко може да е трудно това? Нали всеки герой го е правил? Хлапето цял живот се е обучавало, за да брани хората от Легендите. Би трябвало да се справи. Да, но Фин не е герой, макар че знае всичко на теория, а когато се опита да го приложи на практика, успява... почти. Почти скача, почти се претъркулва, почти се изправя на крака, почти може да направи и много други неща... Но не напълно. Да си го кажем направо: Фин е непохватен и несръчен – пълен неудачник. Въпреки това трябва да се справи с минотаври, мантикори, хогбуни и уолпъртингъри (внимавайте, гадинките хапят!). А на всичко отгоре има и зловещо предказание, което не е чак толкова ясно, колкото се твърди. Пък и единственото сигурно нещо в предвиждането на бъдещето е, че то не може да бъде предвидено. Ако Фин можеше, не би бил Ловец на Легенди, но това не е професия, която си избираш. Трябва да си се родил такъв. Както бащата на Фин и дядо му Найл (но никой не иска да говори за това), както и неговия баща. Момчето трябва да влезне в Опустошената страна, там където живеят всички Легенди. Дали ще се върне в своя свят обаче е друг въпрос. А очите на дядо му гледат надолу не само от срам... ;)


Моето мнение: Книгата е увлекателна и се чете бързо, добър избор да разпуснеш през уикенда. Мислех, че няма да искам да прочета останалата част от поредицата, тъй като въпреки всичко не харесах „Даркмут“ особено. Докато не стигнах последните двайсет страници и не зяпнах с отворена уста и ококорени очи написаното. Въпреки че тази първа част ми се стори като едно изключително дълго и мудно въвеждане в света на Фин, ще чакам следващата книга заради този неочакван финал, който ме кара да мисля, че в продължението ще има много повече действие и битки. Специални благодарности за Стоян Атанасов, който е направил една от най-невероятните корици на книги, които имам.


  

Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)