„Портокаловото момиче“ (Дамян Яков) от Юстайн Гордер

За книгата: „Портокаловото момиче“ е издадена през 2003 г., а през 2010 вече е и в България. Тя е една от многото издадени книги на скандинавския писател, но най-голям успех му носи „Светът на Софи“.

За автора: Юстайн Гордер е роден на 8 август 1952 год. в столицата на Норвегия – Осло.Гордер завършва университета в Осло, където изучава скандинавска литература, теология и философия. Започва да пише след 1974 г., като участва в написването на учебници по философия и богословие. Най-голям успех претърпява романът „Светът на Софи” (1991), който в продължение на три години оглавява списъка на националните бестселъри на Норвегия. Книгата е преведена в 45 страни и донася на автора световно признание.

Ревю: Какво ли е да получиш писмо от мъртвия си баща, починал преди единадесет години? Какво ли е да четеш за едно портокалово момиче, за една катеричка? А какъв е отговорът на въпрос, който трябва да „отлежи“? Петнадесетгодишния Георг живее с доведения си баща Йорген, сестра му Мириам и майка му. Един ден, когато се прибира от училищен, баба му му връчва писмо написано преди единайсет години от баща му, който Георг не може да си спомни. Нека си признаем – не получаваме такава кореспонденция всеки ден. А писмото ли? Прилича на онези задачи, в които се казва, че по улица вървят двама бащи и двама сина. Но тук не е така. Тук можем да видим два пъти миналото и два пъти бъдещото. Имаме и един въпрос, въпрос с отворе, самостоятелен за всеки отговор.

Моето мнение: За пръв път започвам от тук. Обикновено пиша ревютата си в точно определен ред – така, както ги виждате. Седнала съм пред лаптопа и тракам по клавишите, докато слушам Лунната соната, а още не са минали и 10 мин., откакто прочетох книгата. Не мога да ви опиша колко пъти се разплаках. Последните 40 страници разлиствах плчейки. Преди няколко дни се замислих какво ще рече ед

на история да е красива. Днес си отговорих. Красотата не означава съвършенство, тя често е възхитителна, заради дребните пропуски. Това беше едно от най-подтикващите към размисъл неща, които съм чела. Колебанията, които ме спохождаха днес, не ми бяха непознати. Задавала съм си въпроси засегнати в книгата и преди. Но това са онзи тип главоблъскацини, за които можем да кажем, че всеки има свои отговор и той е верен и важи само за него.

Цитати:
В музиката на Бетовен има прекалено много и от рая, и от ада.

Не вярвам в това наистина. Но копнежът по нещо невероятно си има собствено име. Нарича се надежда.

Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)