„Двор от мъгла и ярост“ (Егмонт) от Сара Дж. Маас

 Тъй като в ревюто си на "Двор от рози и бодли" говорих за автора и за книгата, този път започвам направо с резюмето. Приятно четене :)

Ревю (има спойлери за първата част на поредицата): Happy end! Така завърши първата книга. Тамлин и Фейра са прибраха в Двора на Пролетта и заживяха щастливо... да, ама не. Действието се развива три месеца след В недрата на Планината, където Фейра победи Амарнта, умря и получи елфическо тяло. Всички бяхме любопитни какво ще се случи с главната ни геройня и Рисанд, като се има предвид сделката, която бяха сключили. Освен това имаме нови герои. Например Ианта, една от Върховните жрици. Тя помага на Фейра с подготовката на сватбата ѝ с Тамлин. Но дали „най-щастливия ден“ на младоженката е такъв? Това ще ви оставя да разберете сами, но няма как не да ви кажа кой дойде изневидлица и без покана. Рисанд (странно, но това с появяването стрaшно ми напомни на злата кралица и спящата красавица). Сделката си е сделка и след три месеца отсъствие, той реши, че е време да вземе Фейра за седмица. Този сюжет се разигра няколко пъти до онази случка... случката, която много сериозно ме накара да се замисля върху държанието на Тамлин в предшната книга. Но ако мислите че ще ви кажа какво е станало, грешите (Ели, споко, този път ще си мълча, че май наистина ще кажа твърде много : D). Веларис. Най-красивият град на света. Невероятно описан. Човек може да усети магията му, струяща през страниците. Освен това Фейра живее там заедно с Рис, братовчедка му Мор и приятелите му Касиан, Азриел и Амрен. Но въпреки прекрасното място проблемите за главните герои не свършват. Амаранта може да си е отишла. Но тя беше само един от генералите на краля на Хиберн, а той е жив и здрав... и има армия. Да не споменаваме книгата. „Хайде пък сега, една книга какво толкова?“ биха ме попитали някои. Става въпрос за магическа книга, толкова могъща, че може да разцепи земята на две. Освен това Фейра открива сродната си душа. Спирам да говоря, че едни определени хора няма да са щастливи, ако ви разкажа всичко (Ели, Елси, Коко, добре че ви има да си бъбря с някого за елфи, ловци на сенки, възнобновители и какво ли още не :D).

Моето мнение: Не знам как ще изчакам, докато излезне третата книга!!! Направо се побърквам при мисълта, че трябва да чакам цяла година. Втората част на поредицата ми хареса много повече от първата. Има една основна причина за това – израстването на Фейра като геройня. В началото на тази книга виждаме една несигурна в себе си Фейра, съсипана от преживяното В недрата на Планината, и самообвиняваща се заради чувствата си към Рисанд. И това продължава до момента, в който тя осъзнава, че наистина е обичала Тамлин, може би още го обича, но... обичала го е онази Фейра, която е имала нужда от закрилата му, а тази тук и сега иска само свобода. Виждаме как в единн момент си казва, че заслужава нещо по-добро. Някак не гледам с добро око на книги, в които човек намира любовта на живота си на 100 страница и остава с нея до края на живота си. Не става така. Не и в моя свят. Може би заради това книгата ми допадна. Сега остава да чакаме третата част. :(

Интерсни сайтове/връзки:
A Court of Mist and Fury Spotify Playlist - плейлистът на Сара към „Двор от мъгла и ярост
A Court of Mist and Fury Full Playlist - списък на всички песни от плейлиста.

Кратка бележка (май ще ми станат навик)

Искам да благодаря на всички, които четат блога ми. Вчера за мен беше много специален ден. Докато се прибирах след урока по плуване проверих статистиката за посещенията и видях, че ревюто ми на "Господари и господарки" има 1003 преглеждания (към този момент 1549) и не мога да опиша колко щастлива се почувствах. Искам да благодаря за това на всички вас, за дето четете това, което пиша. Благодаря, благодаря, благодаря.

Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)