„Двор от рози и бодли“ (Егмонт) от Сара Дж. Маас

За книгата: „Двор от рози и бодли“ е втората поредица след „Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас. На много места ще срещнете книгата под названието ACOTAR, което е съкращение на оригиналното заглавие A Court of Thorns and Roses. Втората част се казва „Двор от ярост и мъгла“, като се очаква да има общо осем книги от серията.

За автора: Сара Дж. Маас е родена през 1986 г. в Ню Йорк. Посещава Hamilton College и специализира творческо писане. Започва да пише и публикува първата си книга „Стъкления трон“ във Fiction Press. В момента работи по нова книга на име Catwoman, която се очаква да излезе през 2018 г.

Ревю: На много места може да срещнете, че книгата е съвременен прочит на „Красавицата и звяра“. Ще си позволя да не се съглася. Защото Фейра определено не е невинна душа. Готова е да направи всичко, за да спаси семейството си. Роднините ѝ не оценяват това, презират я и я смятат за даденост. А тя не ги е оставила на прозивола на съдбата заради едно обещание. Клетва, която майка ѝ е поискала на смъртния си одър. Но това се случва в земите на простосмъртните... А отвъд стената, която ги дели от останалата част на света има различни Дворове на елфите. И различни Велики господари. Разбира се, има и един злодей или зла кралица в случая. В сякаш най-мразовития ден Фейра е излезнала на лов. Но надали е очаквала да срещне вълк. Животно, което дори не я напада, но тя него - да. За жалост елфите и хората са сключили договор, според който след хладнокръвното убийство животът на Фейра принадлежи на Господаря на Двора на Пролетта, Тамлин. Но вместо да я убие той... я кани в дома си? Това определено е нещо неочаквано. Животът ѝ се превръща в приказака. Фейра най-после има достатъчно храна и няма нужда да се чуди как да преживее, може да сбъдне мечтата си, да рисува. Но нещо не ѝ дава покой – как е семейството ѝ. Освен това Тамлин крие твърде много неща от нея. А те започват да се сближават, влюбват се. Да не забравяме Рисанд, потайния Господар на Двора на Нощта, който Фейра среща по време на празника на Каланмаи. Сякаш проблемите не стигат, а идва и Амаранта, която явно не е щастлива, ако всички около нея не страдат. Прибавете червеи, една сделка, не способнсота за четене и едно кеменно сърце, разбъркайте добре и ще открите какво представлява „Двор от рози и бодли“

Мое мнение: Прочетох книгата точно за три дни и половина. През това време съм спала не повече от 4-5 часа на денонощие. Попаднах в един изцяло различен и уникален свят. Не бях чела нищо свързани с елфи (благодарение на Тери Пратчет в главата ми звучи „господари и господатки“ или „сияйният народ“) преди да ми попадне книгата на Сара. В началото се обърках. Защо елфите не харесват желязо (оказа се, че нямат проблем с него) и ясенови стрели? Наистина ли са безсмъртни? Нали уж не могат да лъжат? Но всичко ми се изясни бързо и потънах в света на Фейра, Тамлин и Рисанд. Не съм чела предишната поредица на Маас (грешка, която скоро ще поправя), но някак смятам, че тази ще бъде по-важна за мен. Книгата си заслужава, защото героите не са перфектни. Те лъжат, убиват и са готови на всичко, за да защитат това, което обичат. Виждаме миналото на злодейте и започваме да се чудим дали няма причина да са такива. А когато всичко свършва, се питаме дали краят трябваше да е такъв. Фейра израства изключително много като героиня, но за това ще говоря в ревюта на „Двор от ярост и мъгла“.

Интересни сайтове/връзки:
http://sarahjmaas.com/ - официалният сайт на Сара Маас
Map of ACOTAR World – карта на Притиян (светът на Фейра)
A Court of Thorns and Roses Spotify Playlist плейлистът на Сара към „Двор от рози и бодли“
A Court of Thorns and Roses Full Playlist списък на всички песни от плейлиста

Кратка бележка...

Както много от вас знаят миналата седмица се проведе БКМ (Бъларски книжен маратон), който чаках с голямо нетърпение. За съжаление по стечение на обстоятелствата не можах да участвам. Тази година бях седми клас, вече отдавна се записах в гимназия и в общи линии часове наред си пиша с новите ми съучници (Елси, Коко, Ели, за вас говоря :D). Отделно в семейството ми се случиха сбития, които ме разстроиха безкрайно много, и рядко имах желание да чета. Сега обаче съм доста по-добре и се опитвам да избутам последните 130 страници от „Господари и Господарки“. Да се надяваме да я свърша по-бързо, за да кача ревю.



 

Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)