„Стъкленият трон“ (Егмонт) от Сара Дж. Маас (Книга първа от поредицата „Стъкленият трон“)

За поредицата: На Сара ѝ отнема десет години да издаде първата книга от поредицата си. Всичко започва докато слуша саундтрака на филмчето на „Дисни“ „Пепеляшка“. Щом се заслушва в музиката, която сужи за фон на бягството на Пепеляшка от бала, тя забелязва, че мелодията е мрачна и напргната. Оттам Сара започва да си задава въпроси и историята за Селена се оформя. Започва да публикува историята за асасина на сайта fictionpress. Повече за създаването на поредицатаможе да разберете тук.

За автора: Сара Дж. Маас е родена през 1986 г. в Ню Йорк. ПосещаваHamilton College и специализира творческо писане. Започва да пише и публикува първата си книга „Стъкления трон“ във Fiction Press. В момента работи по нова книга на име Catwoman, която се очаква да излезе през 2018 г. Голям фен е на „Дисни“ и професионален блогър.

Ревю: Селена Сардотиен е асаин, професионален убиец. Но осемнайсет годишното момиче бива затворено в солните мини на Ендовиер, където работи една година с останалите роби преди една изнанадващо посещение. Каол Уестфол, капитан на стражата, и Дориан Хавилиард, принц на Адарлан, са дошли да отведат Селена в двореца, защото тя им е нужна, за състезанието на бащата на Дориан. Целта на асисина е да стане новият кралски шампион. Но нещата не са толкова лесни. Конкорентите ѝ биват мистериозно убити, а мъртва от хилядолетие кралица се явява на Селена и ѝ дава неянси задачи. На лице е и борбената принцеса Нехемия, която също като главната ни героиня крие твърде много тайни.

Моето мнение: С върховни усилия си налагам да дишам. Въпреки че "Двор от рози и бодли" и "Двор от ярост и мъгла" ми харесаха повече и този път обикнах геройте на Сара. Книгата ме държа будна цяла нощ (както и останалите от поредицата, за които ще гледам да кача ревютата до събота). Веднага Селена и Нехемия ми станаха любимки, а женските им разговори бяха страшно забавни, двете са един невероятен тандем. Що се отнася до Дориан и Каол... не съм сигурна какво да ви кажа. И двамата се превърнаха в приятели и малко повече за Селена. Дориан ми направи едно не особено добро впечетление (което се променя в следващите книги от поредицата), но защо не мога да ви кажа (ще бъде спойл).Каол обаче винаги беше на среща да поамага на Селена с тренировките за изпитанията, но дотам. Междувременно се въртяха и дворцови интриги, които имаха интересни развръзки, а кралят на Адарлан има сила, която може би никой смъртен не бива да притежава.

Интересни сайтове/връзки:
Sara J. Maasсайтът на Сара
Throne of Glass Spotify Playlistплейлистът към „Стъкленият трон“
Throne of Glass Full Playlistсписък на всички песни от плейлиста
Map of the Throne of Glass World – карта на света от „Стъкленият трон“

Кратка бележка (мисля това да е последната такава):

Здравейте! Тъй като смятам, че на всички им е писнало от тези „кратки“ бележки (ако не на всички, то на мен – да), започвам нещо като рубрика. Тя винаги ще започва по един и същ начин, а именно „Вал за...“ и след това за ще е темата, за която ще говоря. Нямам никаква идея колко често ще я пиша, но зависи от това дали имам какво да кажа. Освен това направих във фейсбук страница на блога, която може да посетите тук.

Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)