Филмово ревю: Красавицата и Звяра















Режисьор: Бил Кондон

В ролите: Иън Маккелън, Дан Стивънс, Джош Гад, Ема Томпсън, Люк Евънс, Ема Уотсън, Юън Макгрегър

Сценарист: Стивън Чбоски (авторът на „Предимствата да бъдеш аутсайдер“), Евън Спилиотопулос (сценаристът на „Камбанка и изгубеното съкровище“)


















Ревю: Историята ни е позната, нали? Чели са ни я, когато сме били деца, и ние ще я четем (а някои сигурно са я чели вече на деца, че и на внуците си) на децата си, гледали сме анимацията хиляди пъти. Бел е красавицата на града, мила и добра е, но въпреки това „малко“ странна – сега чете, после ще ѝ дойдат разни идеи, разни мисли. А баща ѝ? Той е изобретател, майка ѝ е починала преди години. А около хубавото момиче се навърта и най-желаният ерген в града – Гастон. Когато баща ѝ тръгва към града, се озовава в снежна виелица. Но въпреки това намира подслон – в омагьосан замък, на тръгване обаче трябва да вземе една обещана роза. Роза, която някой трябва да заплати с живота си. Смелата Бел обаче заменя мястото на баща си в замъка на един огорчен и гневен принц, проклет от вещица да бъде звяр, но с възможността да възвърне облика си. Стига да се научи да обича и да бъде обикнат.


 Моето мнение: Не мисля че има човек, който да не е наясно с историята. Преди да ви кажа колко възхитена съм от екранизацията на класическата писана, трябва да ви предупредя, че има песни. Много. Аз лично нямам против, дори ми хареса, но предполагам не на всеки би понесло. Страшно харесах костюмите, особено жълтата рокля на Бел от края. Филмът не е абсолютно същият като анимацията. Разбрахме някои неща за родителите на красавицата и за тези на Звяра, имаше и разлики – например Звярът не само че може да чете, но и цитира Шекспир. Което е логично – все пак е принц и е логично родителите му да са му дали нужното образование – някакси е по-достоверно, макар и не толкова романтично, колкото в анимацията. За пръв път и зърваме причина зад арогантността на Звяра, както и виждаме майката на Бел и живота ѝ като малка. Трябва да призная обаче че нещо в баща ѝ ми лиспваше – онази жизнерадосност и оптимизъм от детското филмче. При все това накрая на филма бях на косъм от истински рев (не знам за вас, но аз изглеждам повече от ужасно, когато плача – оставам хората с впечатлението, че ще се метна през най-близкия прозорец), ей така, не за друго просто целият филм беше прекрасен. Интересно за мен беше да видя Ема Уотсън в ролята на Бел, мисля че беше страхотна Красавица. Любопитно беше когатп разбрах, че Стивън Чбоски е сценарист, а той отново е сценарист (и автор) на „Предимствата да бъдеш аутсайдер“, където Ема отново играе главната женска роля – на Сам.











Коментари

Популярни публикации от този блог

„Сянката на вятъра“ (Изток-Запад) от Карлос Руис Сафон

„Господари и господарки“ (Вузев) от сър Тери Пратчет

Приказката, която най-много ми напомня за зимата (Blogmas #2)